Selasa, 10 Disember 2019

Cara Cek Baki Kuota Internet Celcom

Cara Cek Baki Kuota Internet Celcom
Hallo, hari ini. Saya mau kongsikan kepada anda mengenai bagaimana cara kita semak baki atau cek balance kouta internet untuk Celcom. Oleh kerana hari ini adalah hari pertama kali saya menggunakan sim Celcom... So, saya akan share kepada anda disini daftarturiol.com apa yang saya tahu.

Namun, sebelum itu. Saya nak minta bantuan kecil daripada anda untuk klik iklan dibawah sini. Awak klik dan terus keluar. 1 klik adalah sangat bermakna bagi kami:



Cara Cek Baki Kuota Internet Celcom:

Kita disini ada 3 cara untuk cek baki kuota Internet celcom. Antaranya ialah, menggunakan nombor panggilan, hantar SMS atau pun menggunakan apps Celcom Life App

Menggunakan nombor panggilan:
  • Dail *118*1*1*2 dan sms penyata baki akan dihantar ke nombor telefon anda.

Menghantar SMS:
  • Masejkan BAL STATUS dan hantarkan ke 28882.

Menggunakan Apps Celcom Life App:
  • Download aplikasi Celcom Life di Google Play Store / Appstore. Kemudian, secara automatik nya. nombor anda akan log masuk dan anda akan lihat baki internet anda disitu.

Begitulah cara cek / semak baki kuota internet Celcom terbaru setakat ini 2019. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, penambahan, hal-hal lain dan sebagainya. Sila tinggalkan ulasan anda pada ruangan komen dibawah sini. Sekian dan terima kasih.

Isnin, 9 Disember 2019

Lirik Lagu Dari Mu Yang Bernama Ilahi - B.One Team

Lirik Lagu Dari Mu Yang Bernama Ilahi - B.One Team
Lagu Dari Mu Yang Bernama Ilahi by Kumpulan B.One Team yang berasal daripada Kampung Babagon baru Tambunan, Sabah.


Dari Mu Yang Bernama Ilahi:

kerna aku curangi
badan kisah masa lalu
angkara leka duniawi
keinginan ku dambahkan

teka aku dilena
tanpa tujuan hidupku
aku memilih dunia
jalan yang penuh berliku

dimanakah arah kehidupan
tercari-cari dimana sinaran
ku menangis dalam kegelapan
mencari sebuah harapan

whoooo hoo hoo ~ ~ ~

lantas ku bangkit dari lamunan
setelah ku capai kata intisan ri
tazkirah ilahi ku dakapi
taat kan ku lepaskan

cahaya kasih telah ku tunggu
terbit di hati sanubari
cinta ku ini hanya padamu
keredhaan ku cari

~ ~ ~ ~ ~

teka aku dilena
tanpa tujuan hidupku
aku memilih dunia
jalan yang penuh berliku

dimanakah arah kehidupan
tercari-cari dimana sinaran
ku menangis dalam kegelapan
mencari sebuah harapan

dimanakah arah kehidupan
tercari-cari dimana sinaran
ku menangis dalam kegelapan
mencari sebuah harapan

whoooo hoo hoo ~ ~ ~

lantas ku bangkit dari lamunan
setelah ku capai kata intisan ri
tazkirah ilahi ku dakapi
taat kan ku lepaskan

cahaya kasih telah ku tunggu
terbit di hati sanubari
cinta ku ini hanya padamu
keredhaan ku cari

darimu yang bernama
ilahi
darimu yang bernama
ilahi

Jangan lupa untuk subscribe Official channel youtube mereka B. One Team Channel dan share kepada rakan-rakan anda. Terima kasih

Ahad, 8 Disember 2019

Berapa Ukuran Saiz Design Banner

Berapa Ukuran Saiz Design Banner
Design adalah antara skop kerja yang paling saya minati dalam dunia teknologi. Namun, hal yang sangat utama dalam membuat design ini adalah ukuran. So, pada kesempatan ini, saya akan berbagi pengetahuan kepada anda tentang berapa saiz yang sebenarnya untuk kita membuat design banner.

Namun, sebelum itu, saya nak minta bantuan kecil daripada anda untuk klik iklan dibawah ini sebagai penghargaan anda kepada blog ini. Klik dan tunggu dalam beberapa saat, kemudian keluar. Simple. 1 klik adalah sangat berharga buat kami:



Berapa Ukuran Saiz Design Banner:

Terdapat pelbagai jenis saiz banner ni tetapi yang biasa dibuat adalah:
  • 10 kaki x 4 kaki
  • 20 kaki x 4 kaki
  • 12 kaki x 4 kaki
  • 15 kaki x 4 kaki

Jika anda tidak tahu berapa saiz 4 kaki  kepada ukuran Cm, Meter atau Inch? anda boleh rujuk dihalaman ini.


So, untuk settings ke Adobe Photoshop / Adobe Illustrator / Coreldraw / sebagainya pula. Buat project baru dan tukarkan Width Height kepada Centimeters atau Inches.

Berapa Ukuran Saiz Design Banner

Begitulah Ukuran dan saiz Design Banner yang teramat mudah. Jika anda mempunyai sebarang penambahan, pertanyaan, hal-hal lain dan sebagainya. Sila tinggalkan ulasan anda pada ruangan komen dibawah sini. Terima kasih!

Jumaat, 6 Disember 2019

2 Cara Cek Baki Kuota Internet Digi

2 Cara Cek Baki Kuota Internet Digi
Terdapat 2 cara semak atau cek baki kuota internet Digi prepaidlivebest yang boleh saya kongsikan kepada anda disini secara berkesan. Tidak perlu menggunakan Apps dan tidak perlu tercari-cari dalam menu panggilan *128#.

Namun, sebelum lanjut. Saya nak minta bantuan kecil daripada anda untuk klik iklan dibawah ini dan keluar. Kerana ia sangat bermakna buat blog ini:



2 Cara Cek Baki Kuota Internet Digi:

Ok! jadi bagaimana cara cek bagki kouta Internet Digi? Sila dail nombor yang telah saya sediakan dibawah sini:

Cara Pertama:
*128*3*6#

Cara Kedua:
*200*1#

Paparan akan keluar seperti dalam gambar rajah dibawah ini. Disini, anda hanya pilih mana langganan yang anda ingin semak baki nya. Sebagai contoh, saya ingin cek baki langanan internet saya RM4 3GB 5d. So, saya dail 2. Mudahkan?


Begitulah cara mudah untuk kita cek / semak baki kouta langganan internet kita untuk Digi. Jika anda mempunyai sebarang persoalan, penambahan, hal-hal lain dan sebagainya. Sila tanggalkan ulasan anda pada ruangan komen dibawhah sini. Terima kasih!

Cara Download Video Di Youtube Tanpa Software

Cara Download Video Di Youtube Tanpa Software
Hallo, assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca-pembaca yang saya kasihi sekalian. Hari ini, saya nak kongsikan kepada anda tentang Bagaimana Cara Download Video Di Youtube Tanpa Menggunakan Software untuk telefon mahupun komputer.


Jadi, sebelum itu, saya ingin meminta bantuan kecil daripada anda untuk klik iklan dibawah ini sebagai penghargaan ikhlas daripada anda kepada blog ini. Klik dan terus keluar pun tidak mempunyai masalah. Sebab 1 klik pun adalah sangat bermakna bagi kami.



Cara Download Video Di Youtube Tanpa Software:

So, direct to the point. Langkah pertama, pergi ke youtube dan Copy url video yang anda ingin mahukan.


Selepas itu, tambahkan huruf SS pada url www.youtube.com. Lihat seperti dalam gambar rajah dibawah ini. Selepas itu, ENTER!

Seterusnya, anda akan dibawa ke laman web savefrom.net. Disini, anda hanya perlu pilih kualiti yang anda inginkan dan klik button Download untuk muat turun video tersebut.

Begitulah cara yang sangat mudah untuk kita mendapatkan video-video di Youtube tanpa menggunakan software. Jadi, setakat disini sahaja yang boleh saya kongsikan kepada anda mengenai tajuk artikel kita pada hari ini. Jika anda mempunyai sebarang persoalan, pertanyaan atau hal-hal lain. Sila tanggalkan ulasan anda pada ruangan komen dibawah sini. Sekian dan terima kasih!

Isnin, 2 Disember 2019

Tutorial Cara Cek Keputusan UPSR

Tutorial Cara Cek Keputusan UPSR
Assalamaualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca-pembaca yang saya kasihi sekalian. Hari ini, saya nak bagikan tutorial tentang Bagaimana Cara Semak / Cek keputusan Peperiksaan Pelajar Sekolah rendah atau lebih dikenali sebagai UPSR disini Daftarturiol.com secara bertulis dan bergambar.

Bagaimana Cara Semak Keputusan UPSR?

Sebelum itu, saya nak minta pertolongan kecil daripada anda untuk klik iklan dibawah ini sebagai penghargaan ikhlas daripada anda pada blog ini, terima kasih:


So, direct to the point. Langkah pertama adalah, pergi ke laman web ini:

Selepas itu, masukkan nombor Kad pengenalan pelajar pada bahagian langkah 1 dan klik button cari. Seterusnya, lengkapkan butiran di bahagian 2 dan klik semak.


Selesai, begitulah cara mudah untuk kita semak keputusan UPSR secara online. Jika anda mempunyai sebarang persoalan, penambahan, hal-hal lain dan sebagainya. Sila tinggalkan ulasan anda pada ruangan komen dibawah sini. Terima kasih

Isnin, 25 November 2019

Cara Mendaftar Akaun KWSP Online

Cara Mendaftar Akaun KWSP Online
Tutorial Bagaimana cara mendaftar akaun KWSP Secara Online dengan hanya menggunakan telefon Android / IOs ataupun laptop. Khas kepada mereka yang memiliki akaun KWSP agar mudah untuk kita semak baki wang / jumlah / perkembangan secara online.

Namun, sebelum lanjut. Saya nak minta bantuan kecil daripada anda untuk tekan iklan dibawah ini 👇 sebagai sumbangan ikhlas anda kepada blog ini walaupun sekali sahaja, kerana 1 klik adalah sangat berharga daripada kami sebagai seorang blogging 😢😢.




Bagaimana Cara Daftar Akaun KWSP Online?

Sebelum mengikuti tutorial ini. Pastikan anda sudah mempunyai akaun KWSP yang berdaftar ke cawangan-cawangan pejabat KWSP yang berkaitan.

1. Pertama, pergi ke pejabat KWSP yang berdekatan.
2. Cari mesin (rupanya macam mesin ATM).
3. Masukkan kad pengenalan di Mesin tersebut.
4. Check nama dan nombor IC - masukkan nombor telefon.
5. Tunggu sehingga nombor TAC itu sampai di nombor telefon anda.
6. Balik rumah, dan buka laptop / komputer.

*Jika masih belum faham, anda boleh minta bantuan daripada pegawai / pekerja disitu. Cakap "Ajarakan saya cara daftar nombor telefon untuk akaun KWSP online"*

Selepas itu, daftar akaun kwsp anda melalui i-akaun ahli. Anda boleh rujuk tutorial lengkap dibawah ini untuk cara daftar i-akaun KWSP.
https://www.kwsp.gov.my/documents/20126/131635/Panduan+Ringkas+Pengaktifan+i-Akaun+Ahli_EN.pdf/e0bf9af9-04db-7abc-8dc6-b8bb13559d83

Selepas anda berjaya mendaftar akaun KWSP i-akaun. Maka anda boleh dha log masuk akaun KWSP anda secara online melalui APPS yang telah disediakan di Google Play Store ataupun melalui laman web rasmi KWSP disini:

https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login

Semoga tutorial ringkas mengenai Cara Mendaftar Akaun KWSP Online ini dapat membantu anda disana. Sekian dan terima kasih!

Isnin, 11 November 2019

Bagaimana Cara Ping Blog Di Pingler

Bagaimana Cara Ping Blog Di Pingler
Hai. Hello semua, OK! hari ini, saya nak kongsikan kepada anda mengenai Bagaimana Cara Kita Ping Blog Di Website Pingler. Seperti yang kita sedia maklum bahawa, Pingler adalah sebuah laman web perkhidmatan secara percuma untuk menyiarkan blog kita ke halaman-halaman web tertentu.

Bagaimana Cara Ping Blog Di Pingler:

Pertama, pergi ke laman web Pingler.com.


◽Masukkan Tajuk Blog anda pada bahagian Title (keyword).
◽Masukkan alamat blog anda pada bahagian http://pingler.com .

Selepas itu, pilih Category blog anda di ruangan yang telah disediakan dan tekan Ping! . Tunggu sehingga 2 minit dan proses akan selesai jika seperti dalam gambar rajah dibawah:


Begitulah cara mudah untuk kita Cara Ping Blog Di Pingler. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, penambahan dan sebagainya. Jangan malu dan jangan segan untuk tinggalkan ulasan anda pada ruangan komen dibawah sini. Sekian dan terima kasih!

Jumaat, 8 November 2019

Testimoni Bukti Pembayaran DuitCloud

Testimoni Bukti Pembayaran DuitCloud

Siapa tidak kenal dengan duitcloud? bagi mereka yang belum kenal dengan platform ini. Mea sini, saya terangkan kepada anda secara ringkas mengenai duitcloud berdasarkan fahaman dan pengetahuan saya.

Duitcloud ne boleh dikatan salah satu platform untuk pusingan wang ataupun boleh juga dinamakan sebagai pelaburan. Namun, duitcloud ini tidak lah melabur secara pantas seperti mana yang kita bayangkan. Dia pusingkan wang kita sedikit demi sedikit. Pusingan wang akan bertambah tinggi jika anda mempunyai banyak refferal bawahan anda.

Berapa pendapatan dalam sehari?

Jika anda tidak mempunyai refferal, dan menggunakan modal kecil contoh RM300 (minimum). Sehari, anda boleh mendapatkan 10Sen - Rm3.00. Itu pun kalau active la. Kalau tak aktif, mungkin kurang dari 10sen sehari. Itu secara purata saya sendiri la.

Bagaimana Ia Berfungsi?

Cukup mudah, jika anda sudah mendaftar dan sudah mempunyai modal. Anda hanya login akaun duitcloud anda dan klik button Active pada halaman utama duitcloud. Selepas itu, duit akan bekerja untuk anda. Ini hanya pendangan saya sahaja semasa melihat rakan bermain dengan duitcloud ne. Jika anda mempunyai penambahan, jangan malu untuk kongsikan kepada kami bersama melalui komen dibawah sini.

Testimoni Bukti Pembayaran Daripada duitcloud:

Okey, disini. Saya boleh katakan yang duitcloud ini sebenarnya bukan Scam. Ini dia bukti pembayaran daripada rakan saya sendiri melalui Online Bankin ke Akaun CIMB beliau sebanyak RM360. Nama syarikat tersebut adalah Usahaniaga Padu Reso.

Testimoni Bukti Pembayaran Duit Cloud

Itulah dia sedikit perkongsian daripada blog daftarturiol.com ini. Jika anda mempunyai sebarang persoalan, penambahan dan hal-hal lain. Jangan malu dan jangan segan untuk tingglkan ulasan anda pada ruangan komen yang telah saya sediakan dibawah sini. Sekian dan terima kasih!

Khamis, 7 November 2019

Download Template Course Premium By IDNtheme

Course Responsive Blogger Template
Hari ini, 7 November 2019 relese tempates blogger terbaru daripada official website IDNtheme atau lebih dikenali sebagai team Arlina Design dengan harga yang sangat berbaloi.

Templates ini telahpun di publish secara serentak dengan 3 jenis tema yang unik dan susunan reka bentuk yang berbeza-beza. Pada pendapat saya, Templates course by IDNtheme ini lebih kepada portfolio, personal idintiy dan blog personal.

Namun, kita boleh modify sesuai dengan selera kita sendiri selepas membelinya nanti. Harga template Course veris premium by Idntheme ini adalah sebanyak 5.25$ sahaja melalui Paypal.

Disamping itu, kita juga berpeluang menggunakan templates Course ini hanya untuk versi percuma sahaja. Download secara gratis melalui link dibawah ini ataupun ke halaman website idntheme pun boleh.


Jika anda mempunyai sebarang persoalan, penambahan, hal-hal lain dan sebagainya. Jangan malu dan jangan segan untuk tinggalkan ulasan anda pada ruangan komen dibawah sini. Sekian dan terima kasih!

Rabu, 6 November 2019

Menu Makanan Paling Populer Di Merotai

Menu Makanan Paling Populer Di Merotai
Beberapa minggu yang lepas 26 hingga 28 Oktober 2019. Saya dan juga rakan sepasukan yang lain telah mengadakan aktiviti pelancongan ke Semporna anjuran daripada USIA bahagian Tambunan Sabah.

Kami mulakan perjalanan bermula dari dearah Tambunan - Ranau - Telupid - Sandakan - Kinabatangan - Kunak - Lahad Datu dan ke Semporna. Selepas selesai aktiviti pelancongan ke daerah Semporna Sabah. Kami teruskan perjalanan balik melalui jalan Tawau - merotai - Sapulut - Kalabakan - Keningau - Tambunan.

So, semasa dalam perjalanan balik. Saya dan juga rakan sepasukan yang lain telah pun singa ke salah satu kedai yang terdekat di Merotai. Kalau tidak silap saya, nama restoran tersebut adalah Kedai Maskur Merotai.

Menu Makanan Paling Populer Di Merotai

Pada ketika itu, saya pun tak tahu nak order apa kepada pelayan. Nasib baik lah ada sahabat saya bilang "Kami mau order menu yang paling special di Restoran ini" katanya. 

Whaaa, tidak lama kemudian. Menu pun sampai kat meja kami. Nampak seperti soto / sop biasa. Setelah dicuba, ternyata? whaaaaaaaaaa... Lain daripada yang lain rasanya! 

Menu Makanan Paling Populer Di Merotai

Nama menu ini adalah SOP MAKASSAR versi kedai Maksur Meratoi. Jadi, kepada anda yang belum mencuba sop makasar versi kedai maskur meratoi ini. Cuba lah sekarang bila anda lalu ke sini kerana rasa sop ini bukan kaleng-kaleng.

Itulah dia menu terbaik  setakat ini yang pernah saya rasa. Untuk pengetahuan juga, soto makassar ini adalah antara menu yang sangat digemari oleh pelanggan-pelanggan kedai maskur meratoi ini di setiap tahunan. Malahan, menjadi salah satu budaya masyarakat disana untuk pelengkap makanan hidangan mereka.

Rabu, 23 Oktober 2019

Cara Buat Disclaimer Blogger Malaysia

Cara Buat Disclaimer Blogger Malaysia
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca-pembaca yang saya kasihi sekalian. Hari ini, saya nak kongsikan kepada anda mengenai Bagaimana Cara Kita Membuat Disclaimer untuk Website?. Saya yakin, anda mesti tidak tahu bagaimana cara membuat Disclaimer untuk blog anda.

Dengan teknologi yang sedia ada, mudahnya kita membuat Disclaimer untuk blog kita. Bagaimana cara membuatnya? ikuti langkah dibawah sini.

Cara Membuat Disclaimer Untuk Blogger:

Pertama, pergi ke laman web www.privacypolicyonline.com. Atau boleh klik button dibawah ini.


Selepas itu, isikan ruangan di bahagian yang berikut, lihat contoh seperti dalam gambar rajah dibawah ini. Selepas sudah selesai, klik button Generate Disclaimer.

Cara Buat Disclaimer Blogger Malaysia

Seterusnya, copy semua kode yang diberikan seperti yang tertera.

Cara Buat Disclaimer Blogger Malaysia

Untuk platform Blogger. Pergi ke Halaman → Buat Halaman Baru → Pilih HTML → Paste kode tersebut.

Cara Buat Disclaimer Blogger Malaysia

Begitulah cara mudah untuk kita membuat Disclaimer tanpa bersusah payah berfikiran panjang membuat isi-sis tentang Disclaimer blog kita. Semoga dengan rujukan ini dapat membantu anda disana.

Jika anda mempunyai sebarang persoalan, penambahan dan sebagainya. Sila tinggalkan ulasan anda pada ruangan komen dibawah sini. Terima kasih!

Selasa, 22 Oktober 2019

Jika Deposit Ke FBS Gagal (Reject)

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca-pembaca yang saya kasihi sekalian. Hari ini, saya nak kongsikan kepada anda tentang "apa yang anda perlu lakukan apabila transaksi wang ke FBS Gagal".

Saya yakin, ramai mereka yang kehilangan wang atas sebab masalah deposit secara online ke FBS ini. Bukan sebab wang tidak mencukupi tetapi server FBS ataupun Bank anda yang mungkin agak bermasalah sikit.

Jika anda sudah membuat verify transaksi bank anda ke FBS. Tetapi transection "Reject" ataupun "Limit" ? Sila rujuk langkah-langkah dibawah ini.

Pertama, cepat-cepat buka aplikasi FBS ataupun website FBS dan login akaun anda.


Selepas itu, pergi ke Finances  Transactions History → Klik sejarah transaksi hari ini → copy information.


Seterusnya, pergi ke Chat dan paste information disitu. Secara automatic nya, mereka akan semak bukti transaksi dan dalam masa yang sama juga. Mereka akan transer ke akaun anda.

Begitulah cara mudah untuk cara mengetasi apabila transaksi wang ke FBS tidak berjalan dengan lancar. Jika anda mempunyai sebarang persoalan, penambahan dan sebagainya. Sila tinggalkan ulasan anda pada ruangan komen dibawah sini. Terima kasih!