Jumaat, 27 April 2018

Cara Daftar Digi Billing Untuk Google Akaun

Cara Daftar Digi Billing Untuk Google Akaun

Kenapa saya tidak boleh beli gem clash of clans guna top up kredit ya. Kenapa pula saya tidak boleh beli daimon mobile legend guna top kredit ya, sadangkan kamu boleh dapat? saya tidak pula.! Haaa, persoalan ini memang sangat tercari-cari oleh belia-belia mudah sekarang ini, oleh kerana masih budak melo dulu, sembarang saja klik butiran-butiran yang perlu dibuat semasa proses pendaftaran akaun.😀😀😀


Secara ringkasnya, penggunaan digi billing ini adalah sangat memudahkan masyarakat kini untuk membuat pengurusan tentang pembelian produk, tools dan sebagainya melalui Top up ( transfer kredit ) sahaja tanpa menggunakkan apa-apa yang melibatkan pengurusan melalui bank ataupun lain-lain.

Terdapat banyak permainan video online kini ini yang sangat terkenal sehingga menawarkan pelbagai jenis harga untuk dibeli sebagai kelebihan kepada pemain. Contohnya ialah:
Dengan adanya perkhidmatan digi billing ini, kita hanya pilih berapa gems yang kita inginkan hanya dengan one click sahaja tanpa melibatkan pengurusan bank. Jadi, secara kesimpulanya Digi billing ini sangat membantu untuk kita membuat pembayaran. Namun, terdapat juga segilintir pengguna yang tidak berpeluang dalam menggunakkan kemudahan ini atas sebab akaun google mereka tidak support dengan digi billing. Ini berlaku kerana mereka tidak mengaktifkan pengasahan digi billing semasa proses pembuatan akaun dari awalnya.

Dari pengalaman admin, memang tiada cara untuk mengaktifkan semula digi billing ini sesudah akaun google dicipta. Memang ada settingnya tetapi setting untuk digi billing adalah tersekat. Jadi, jalan penyelasaian yang sangat mudah ialah membuat akaun google yang baru dan ikuti seperti tutorial dibawah ini untuk memastikan Digi Billing ini terpasang dengan jayanya la. Selamat mencuba:

Pertama, pasang smartphone anda dan pergi ke settings  Accounts & sync  add akaun google. 

Selepas itu, pilih new  Isikan nama pertama dan nama sandaran  cipta gmail .

Seterusnya, masukkan password sebanyak 8 angka dan retype semula password yang anda telah buat tadi. Selepas itu anda akan dibawa ke halaman Google password recover. Disini pilih Not now dan selanjutnya.

Klik i accept  taip semula tulisan pada gambar pengasahan. Jika tulisan gambar tersebut mempunyi huruf besar atau kecil, ikut sahaja seperti mana dalam gambar tulisan tersebut. Seesudah selesai, anda akan dibawa untuk setup payment. Pilih Digi Billing  Continue.

Selepas itu, klik send Tanda semua → next. Jumlah kos untuk pengasahan digi billing ini sebanyak RM0,30 1 SMS kalau saya tidak silap la. Sesudah selesai untuk proses membuat akaun ini. Sila cuba muat turun apps berbayar di play store.

Klik continue → Pilih Digi billing send sms. Jika succses, kita akan nampak pemberitahuan Payment successful sebanyak RM sekian-sekain. Disitu, button untuk muat turun apps tersebut akan berubah menjadi Muat turun.

Begitulah cara buat Digi Billing Untuk Google Akaun, mudah sangat. 😄😄 Jika anda mempunyi sebarang persoalan, pertanyaan ataupun sebagainya. Sila ajukan pesanan anda di ruangan komen dibawah ini.

Sekian dan terima kasih😊