Jumaat, 27 April 2018

Kenapa Digi Billing Saya Tidak Berfungsi ?

Kenapa Digi Billing Saya Tidak Berfungsi ?


Digi billing adalah merupakan tetapan perkhidmatan yang digunakan untuk urusan perniagaan dengan menggunakkan top up ( kredit ) dengan hanya smartphone sahaja. Namun, apa yang admin ingin ceritakan disini adalah kenapa Digi billing tidak berfungsi ketika kita ingin membuat pembayaran melalui kredit ( top up ). Dalam erti kata lain ialah saya tidak boleh membeli apps berbayar di playstore.

Digi billing tidak berfungsi kerana:
  • Mempunyi masalah pengaturan tetapan pada google account.
  • Dalam keadaan disable (tertutup) untuk proses pembayaran menggunakkan digi billing.
  • Masalah rangkaian
  • Masalah googleplay 
  • Masalah telefon

Mempunyi Masalah Pengaturan Tetapan Pada Google Akaun:
Pembayaran melalui Digi Billing adalah baru dan kemungkin kepada pengguna gmail yang lama tidak support dengan system google gmail yang baru. Oleh itu, anda perlu kemaskini google akaun lama anda atau langkah terbaiknya adalah membuat akaun baru dan kirimkan segala maklumat yang terdapat pada google akaun lama ke google akaun yang baru jika perlu la.

Disable Untuk Proses Pembayaran Digi Billing:
Kadang kala, terdapat google akaun dalam keadaan disable untuk proses pembayaran melalui digi billing ini. Oleh itu, anda perlu semak ke google payments centre untuk membuat perubahan. Jika ia masih lagi dalam keadaan disable atau tidak boleh diubah. Jalan terbaiknya adalah membuat akaun baru dan jangan lupa untuk daftarkan segera dengan digi billing anda.
Tutorial tersebut sudahpun terbitkan disini untuk cara daftar digi billing untuk google akaun secara lengkap.
https://daftarturiol.blogspot.my/2018/04/cara-pasang-digi-billing-google-akaun-playstore.html

Masalah Rangkaian:
Mungkin, salah satu sebabnya ialah masalah rangkaian, semak rangkaian anda sama ada bersambung ataupun tidak di tetapan mobile networks smartphone anda.

Masalah Google play:
Google play adalah saling berkait antara google play service. Setiap aktiviti yang telah dibuat adalah direport dan dimasukkan ke dalam fail terbuang. Jika mempunyi masalah tentang google play terutama tentang pembayaran ini, pilihan terbaiknya adalah menetapkan semula kepada data yang asal. Cara ini kita boleh buat dengan menghapuskan data pada apps google playstore dan play service. Caranya ialah pergi ke Settings  App manager  Pilih tab all  Cari google playstore  Clear data. Begitu juga dengan google play service, buat cara yang sama.

Masalah Telefon: 
Pelbagai jenis telefon sekarang ini yang mempunyi kelebihan dan kekuranag tersendiri, terutamanya telefon yang menggunakkan sistem Android. Kemungkinan, telefon yang anda gunakan sekarang ini adalah tidak support dengan google play. Ini kebiasanya berlaku kepada yang pengguna android versi 3.00 kebawah atau telefon clone. Jadi, jalan penyelasainya adalah membeli telefon origenal yang baru la.

Saya rasa setakat disini sahaja yang boleh saya sampaikan untuk artikal ini. Jika anda mempunyi sebarang persoalan, pemahaman ataupun sebagainya. Boleh ajukan ke ruangan komen yang disediakan.

Sekain dan Terima kasih😊😊.
Credit: vector by Freepik👍 #Thanks