Ahad, 29 April 2018

Tutorial Cara daftar akaun blogger

Tutorial Cara daftar akaun blogger


Blogger adalah merupakan tempat untuk membuat laman web yang sangat mudah, ringkas dan padat serta menawarkan perkhidmatan percuma. Purata pengguna tertinggi antara laman web yang menyediakan perkhidmatan untuk membuat laman web ini adalah blogger. Daftar Turiol ini juga adalah hasil rekaan admin @A.Godion dari blogger. Terdapat banyak lagi blog admin selain daripada blog ini. Antaranya ialah:
  • Gdon video
  • stadlearnt
  • Gdon share
  • Mobfulls
  • PhonesEdu
Semua ini hasil daripada kerja keras admin untuk buat laman web berpandukan blogger ini.
Banyak lagi sebenarnya tetapi tidak tersusun😁😁. 

Terdapat banyak lagi laman web admin selain daripada blooger ini namun ia tidak memusakan untuk masa hadapan. Admin pilih blogger ini kerana ia sangat sesuai bagi yang Low budget serta mampu dijamin untuk pada masa akan datang. Jadi jika anda yang baru sahaja memasuki dunia laman web ini, rujuklah admin selaku berpelangaman dalam membuat blog menggunakkan blogger ini melalui Contact us.

Untuk artikal pada kali ini, ringkas sahaja iaitu bagaimana cara daftar akaun blogger. Ini adalah merupakan langkah pertama membuat blogger sebelum kita melangkah jauh. 😎😎.

Pertama, masuk google.com taip blogger pada google search keyword.

Masuk blogger dan klik create your blog untuk membuat blog baru.

Selepas itu, masukkan alamat emailpassword anda dan klik next.

Sesudah sign in akaun anda, anda akan dibawa ke halaman seperti dalam gambar rajah dibawah. Disini, terdapat 2 pilihan sama ada menggunakkan profile blogger dari google plush ataupun blogger profile. Saya recommend anda untuk gunakan google + profile kerana memudahkan anda untuk share posting anda setelah diterbitkan nanti.
Gambar 1
Gambar 2

Selepas itu, anda akan dibawa ke halaman google plush. Disini anda tidak perlu buat apa-apa. Hanya klik continue pada halaman google plush dan close. Sila masuk semula blogger → Klik Sign In pada tombol diatas seperti dalam gambar rajah dibawah ini → Klik continue to Blogger.
Gambar 1
Gambar 2

Selepas itu, klik Create New Blog → reka tajuk blog anda → alamat laman web seperti daftarturiol.blogspot.com → pilih jenis theme yang anda suka → Done.

Begitula cara untuk daftar / buat blog baru menggunakkan akaun google. Rasanya setakat disini sahaja yang boleh admin kongsikan kepada anda. Jika anda perlukan bantuan tentang belajar cara buat blogger ini. Boleh contact us atau ajukan pesanan anda pada ruangan kpmen dibawah sini.
Sekian dan terima kasih