Selasa, 17 April 2018

Tutorial Cara Daftar Akaun myBSN Internet Banking Online Update

Tutorial Cara Daftar Akaun myBSN Internet Banking Online Update

Bank Simpanan Nasional (BSN) adalah merupakan bank yang menyediakan perkhidmatan penyimpanan wang. Dari segi pandangan masyarakat, ia sangat sesuai untuk mereka yang khususnya menggunakan belanja yang kecil. Contohnya seperti pelajar.


Sebagai perkongsian, Bsn ini adalah tetap dan tidak mengandungi apa-apa jenis potongan atau kadar faedah yang tersedia. Kecuali mereka yang melanggan daripada tawaran-tawaran yang disediakan la. Had pengeluaran wang simpanan adalah sebanyak RM4000. Lebih dari itu adalah hendaklah berurusan dengan pengurus bank yang bertugas.

Bank Bsn Juga mempunyai perkhidmatan secara atas talian (online). Segala urusan tentang pembayaran boleh dibuat melalui online. Ia dipanggil sebagai MyBSN. Dengan adanya perkhidmatan ini, anda tidak perlu bersusah paya lagi untuk pergi berurusan di ATM, cukup dengan menggunakan telefon pintar / laptop untuk berurusan dengannya. Pengurusan ini boleh dibuat apabila adanya akaun MyBSN ini, cara buat akaun myBSN ini telahpun saya terbitkan tutorial dibawah ini, Selamat mencuba.

Cara Daftar Akaun myBSN Online Internet Banking:

1.  Pertama, pergi ke laman web rasmi myBSN.
2.  Klik button First Time Registration.
3.  Accept Terms & Conditions dengan cara Scroll bawah → klik NEXT.
4.  Masukkan butiran-butiran yang diperlukan, rujuk gambar dibawah ini untuk lebih detail.


Pilih salah satu sahaja di Step 2. Jika anda warganegara (malaysia) isikan New Ic Number sahaja. Bagi yang menggunakan passport (tiada IC), pilih Passport number / Millitary IC.

5.  Seterusnya, lengkapkan butiran seperti berikut:
Bahagian Keterangan Contohnya
Username Perkataan yang akan anda gunakan untuk login nanti Ahmadtutorial-999999
Password Kata laluan yang mesti lebih dari 8 angka DAhmad9090
OTP Kod pengesahan untuk membuat sebarang transaksi 894561
Online Image Ingat gambar yang anda pilih, ini sebagai pengesahan bila buat login nanti Pilih gambar

Kod otp ini kita boleh dapatkan dari nombor telefon yang berdaftar semasa proses pendaftaran akaun bank BSN. Cara OTP ini bekerja adalah, klik Request OPT dan code sabanyak 6 digit akan dihantar ke telefon bimbit anda melalui SMS.

Perlu diingat bahawa jika berlaku "Unable to process your request" maka anda telahpun registry sebelum ini yang hanya mungkin sekadar cuba, pendaftaran tidak lengkap ataupun sebagainya. Untuk masalah ini, anda perlu buat telefon Customer Service Centre 1 300 88 1900 untuk mendapatkan bantuan.

Ramai yang admin nampak tidak lepas di bahagian OTP, perlu diingat bahawa jika anda adalah diantara pendaftar sebelum pada tahun 2016 yang mana pada ketika itu hanya daftarkan nombor telefon di ATM untuk membuat myBSN online bankin ini. Anda perlu update dan minta bantuan di kaunter BSN ya kerana sistem sekarang bukan lagi pendaftaran nombor telefon OTP melalui ATM.

Semoga perkongsian ini jelas, membantu dan berguna untuk anda disana. Jika anda mempunyai sebarang persoalan, pertanyaan dan sebagainya. Jangan malu dan jangan segan untuk tinggalkan ulasan anda pada ruangan komen dibawah sini.

Sekian dan terima kasih - Kemaskini 3 May 2019

  1. Nape saye nak daftar tac gune atm c bleh erk..

    BalasPadam
  2. Kenape sy buat username dah 16 hurup tp masih x diterima?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Serasi dengan nama anda.
      Contoh nama: Ahmad Salman
      Username: madsalman99


      Kalau tak boleh juga. customer service centre(y)

      tidak semestinya 16 hurup, 10,11,12,13 - 16 pun boleh hihi

      Padam
  3. Sa suda isi borang untuk online bank..kenpa pihak bsn ckp tggu tiga hri..suda la sa tdk pena buat..main ckp begitu saja tdk tunjuk cara2 dia..tggu tiga hari bru cuba msuk app dorg..

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha. I recommend using mybank, bank rakyat, cimb bank or something that is easy to register online.. :)

      Padam
  4. Sa suda isi borang untuk online bank..kenpa pihak bsn ckp tggu tiga hri..suda la sa tdk pena buat..main ckp begitu saja tdk tunjuk cara2 dia..tggu tiga hari bru cuba msuk app dorg..

    BalasPadam
  5. acc sy tiba2 kna suspended time msuk password betul .bsn ni kdg2 leceh! g cawangan bsn sy g buat tukar kad debit bru dan update otp . stuff kat situ cakap kn proses dlm tmpoh 24jam. keesokan hari sy call customer Service dorang cakap sptutnya dh hbis proses kna tggu 3 7 hari ..aduhh geramnya! tpi sampai sekarang proses blm selesai lgi! dah la 31hb ni smua bsn kn down plk. sy xtau lah bila lah otp sy dorang kn proses ..aduh

    BalasPadam
  6. kenapa bsn sistem down sampai beberapa hari..lain2 bank mengambil masa pendek taksampai satu hari...sangat sulit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setahu sy, bsn upgrade system. Tp mslhnye, m2u ke bsn, dah xblh nk tukar transfer type n mode. And caj 10sen. Mode giro shj. Mohon penjelasan, sape yg tau,sbb b4 that, m2u ke bsn, blh tukar mode n type transfer.

      Padam
  7. Sy nk tya, memang kena isi borang online ke utk bsn? Borang mesti ambik kat bank ke, maksud sy, kite kena pergi bank n bgtau nk isi borg online mybsn, camtu ke admin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. x semestinya. Layanan bank BSN x buat camtu nk isi borg online mybsn. Kite kena buat sendiri!!!

      Padam
  8. Saya tak boleh nak login mybsn saya?


    BalasPadam
  9. Saya tak boleh nak login mybsn saya?


    BalasPadam
  10. so saya boleh proceed dngn visit link tu kalau saya dah ad kad bsn? or sya still kena pergi kaunter bsn dan isiborang dulu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sepatutnya "Ya" terus proceed tapi pengurusan BSN sekarang kurang baik. Saya recommend buka akaun CIMB, MYBank ataupun Bank Rakyat. 3 benda ne yang mudah & terbaik untuk kita gunakan urusan secara atas talian nanti.

      Padam
    2. sekrang nk dpt tac bsn cm mana

      Padam
  11. Kenapa nak click "accept" tak boleh?
    Saya menggunakan android..

    BalasPadam
  12. Saya da isi borang d kaunter bsn lepas tu bila register unable to process your request.

    BalasPadam
  13. unable to process your request? hemmm. lain macam... ok. mea sini admin jelaskan..

    Tutorial ne dibuat pada akhir tahun 2016, untuk tahun ne x pasti pula sama ada sama macam dulu atau x sebab. dulu senang je. seperti dalam tutorial dihalaman ini.

    Admin rekomen, Kalau just nak simpan modal tanpa kemudahan dari internet, BSN & RHB. Kalau nak akaun kita boleh berurusan secara atas talian:
    -mybank (No.1)
    -CIMB (No.2)
    -bank islam
    -bank rakyat
    -AGRO

    lain-lain x pasti. Belum Review...
    Ikut kemampuan dari bank yg berdekatan juga la. terima kasih.

    BalasPadam
  14. ''Kenapa nak click "accept" tak boleh?
    Saya menggunakan android..''

    Cuba guna chrome dan ubah kepada Desktop site:

    https://www.youtube.com/watch?v=iIId4UEpmL8

    BalasPadam
  15. Kalau saya daftar bsn tp umur saya blum cecah 18 thn bole ke? Contohnya saya nk daftar Bln ni Tp birthday saya Bln 9. Bole ke???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh, bawa ibubapa / penjaga. Kalau dha genap umur 18. x perlu bawa ibubapa pun ok :) .

      Padam
  16. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  17. Nak tanya ..saya da request OTP tapi no yang didaftarkan bukan no saya..macam mana tu ye...sedangkan masa buat card...saya ada isi no fon saya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tukarkan no Fon kamu d mesin ATM. kalau berlaku error atau "urusniaga tidak berjaya". G ke kaunter bank untuk lebih detail. (y)

      Padam