Selasa, 17 April 2018

Tutorial Cara Daftar Akaun myBSN Internet Banking Online Update

Tutorial Cara Daftar Akaun myBSN Internet Banking Online Update

Tutorial Cara Daftar Akaun myBSN Internet Banking Online Update
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca-pembaca yang saya kasihi sekalian. Hari ini, saya nak kongsikan kepada anda mengenai Bagaimana Cara Daftar Akaun myBSN Internet Online Bankin *Update 2019.

Ramai yang tak lepas dengan part ini. Oleh itu, saya akan cuba kongsikan langkah-langkah nya dengan lebih ringkas & lebih detail lagi. Semoga perkongsian ini dapat membantu anda disana:

Cara Daftar Akaun myBSN Internet Online Banking *Update 2019:

Sila pastikan dahulu bahawa akaun BSN anda telah didaftarkan dengan Nombor telefon anda. Jika tidak,,,,, boleh minta tolong ke kaunter bank untuk pendaftaran nombor telefon.

1.  Pertama, pergi ke ATM BSN.

2.  Masukkan Card BSN anda ➞ pilih bahasa Melayu ➞ Password.

3.  Kemudian, pilih Perbankan SMS/Internet  Pendaftaran Internet.

4.  Selepas itu, masukkan nombor telefon anda.

Maaf, gambar semasa di ATM tadi tidak sempat. Terlalu ramai orang di belakang menunggu. Nanti disyaki H@ck pula. haha

5.  Buat nombor I-PIN sebanyak 6 angka, terserah lah 123456 ka, 111116 atau apa-apa lah. Yang penting anda ingat nombor I-pin ini untuk pendaftaran OTP di website myBSN nanti.


6.  Selepas itu, cabut card anda  balik rumah  buka laptop / computer  gunakan browser chrome / firefox  masuk ke laman sesawang myBSN First Time Registry. Boleh klik button dibawah sini untuk halaman pendaftaran.


7.  Scroll bawah ➞ mark Accept ➞ klik Next.

8.  Masukkan butiran-butiran yang diperlukan. Anda boleh lihat contoh seperti dalam gambar rajah dibawah ini.


9.  Selepas itu, masukkan lagi butiran-butiran yang diperlukan ➞ Submit.


Password:  Mesti mempunyai huruf besar kecil, bernombor dan bersimbol. Contoh Merdeka-2019.
OTP Number:  Masukkan i-Pin yang anda daftarkan ke ATM tadi. Lupa? g ke ATM balik.
Online Image:  Pilih salah satu gambar yang anda betul-betul ingat nanti. Ini sebagai security nanti bila anda login ataupun apa-apa urusan kelak.

Simple kan? begitulah cara daftar akaun myBSN internet online bankin. Jika tidak berjaya juga, minta bantuan daripada kaunter bank BSN atau tel 1300 88 1900. OK?

Jika anda mempunyai sebarang persoalan, pertanyaan, hal-hal lain dan sebagainya. Jangan malu dan jangan segan untuk komen dibawah sini. Sekian dan terima kasih!

#sabahanBlogger

  1. Nape saye nak daftar tac gune atm c bleh erk..

    BalasPadam
  2. Kenape sy buat username dah 16 hurup tp masih x diterima?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Serasi dengan nama anda.
      Contoh nama: Ahmad Salman
      Username: madsalman99


      Kalau tak boleh juga. customer service centre(y)

      tidak semestinya 16 hurup, 10,11,12,13 - 16 pun boleh hihi

      Padam
  3. Sa suda isi borang untuk online bank..kenpa pihak bsn ckp tggu tiga hri..suda la sa tdk pena buat..main ckp begitu saja tdk tunjuk cara2 dia..tggu tiga hari bru cuba msuk app dorg..

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha. I recommend using mybank, bank rakyat, cimb bank or something that is easy to register online.. :)

      Padam
  4. Sa suda isi borang untuk online bank..kenpa pihak bsn ckp tggu tiga hri..suda la sa tdk pena buat..main ckp begitu saja tdk tunjuk cara2 dia..tggu tiga hari bru cuba msuk app dorg..

    BalasPadam
  5. acc sy tiba2 kna suspended time msuk password betul .bsn ni kdg2 leceh! g cawangan bsn sy g buat tukar kad debit bru dan update otp . stuff kat situ cakap kn proses dlm tmpoh 24jam. keesokan hari sy call customer Service dorang cakap sptutnya dh hbis proses kna tggu 3 7 hari ..aduhh geramnya! tpi sampai sekarang proses blm selesai lgi! dah la 31hb ni smua bsn kn down plk. sy xtau lah bila lah otp sy dorang kn proses ..aduh

    BalasPadam
  6. kenapa bsn sistem down sampai beberapa hari..lain2 bank mengambil masa pendek taksampai satu hari...sangat sulit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setahu sy, bsn upgrade system. Tp mslhnye, m2u ke bsn, dah xblh nk tukar transfer type n mode. And caj 10sen. Mode giro shj. Mohon penjelasan, sape yg tau,sbb b4 that, m2u ke bsn, blh tukar mode n type transfer.

      Padam
  7. Sy nk tya, memang kena isi borang online ke utk bsn? Borang mesti ambik kat bank ke, maksud sy, kite kena pergi bank n bgtau nk isi borg online mybsn, camtu ke admin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. x semestinya. Layanan bank BSN x buat camtu nk isi borg online mybsn. Kite kena buat sendiri!!!

      Padam
  8. Saya tak boleh nak login mybsn saya?


    BalasPadam
  9. Saya tak boleh nak login mybsn saya?


    BalasPadam
  10. so saya boleh proceed dngn visit link tu kalau saya dah ad kad bsn? or sya still kena pergi kaunter bsn dan isiborang dulu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sepatutnya "Ya" terus proceed tapi pengurusan BSN sekarang kurang baik. Saya recommend buka akaun CIMB, MYBank ataupun Bank Rakyat. 3 benda ne yang mudah & terbaik untuk kita gunakan urusan secara atas talian nanti.

      Padam
    2. sekrang nk dpt tac bsn cm mana

      Padam
  11. Kenapa nak click "accept" tak boleh?
    Saya menggunakan android..

    BalasPadam
  12. Saya da isi borang d kaunter bsn lepas tu bila register unable to process your request.

    BalasPadam
  13. unable to process your request? hemmm. lain macam... ok. mea sini admin jelaskan..

    Tutorial ne dibuat pada akhir tahun 2016, untuk tahun ne x pasti pula sama ada sama macam dulu atau x sebab. dulu senang je. seperti dalam tutorial dihalaman ini.

    Admin rekomen, Kalau just nak simpan modal tanpa kemudahan dari internet, BSN & RHB. Kalau nak akaun kita boleh berurusan secara atas talian:
    -mybank (No.1)
    -CIMB (No.2)
    -bank islam
    -bank rakyat
    -AGRO

    lain-lain x pasti. Belum Review...
    Ikut kemampuan dari bank yg berdekatan juga la. terima kasih.

    BalasPadam
  14. ''Kenapa nak click "accept" tak boleh?
    Saya menggunakan android..''

    Cuba guna chrome dan ubah kepada Desktop site:

    https://www.youtube.com/watch?v=iIId4UEpmL8

    BalasPadam
  15. Kalau saya daftar bsn tp umur saya blum cecah 18 thn bole ke? Contohnya saya nk daftar Bln ni Tp birthday saya Bln 9. Bole ke???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh, bawa ibubapa / penjaga. Kalau dha genap umur 18. x perlu bawa ibubapa pun ok :) .

      Padam
  16. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  17. Nak tanya ..saya da request OTP tapi no yang didaftarkan bukan no saya..macam mana tu ye...sedangkan masa buat card...saya ada isi no fon saya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tukarkan no Fon kamu d mesin ATM. kalau berlaku error atau "urusniaga tidak berjaya". G ke kaunter bank untuk lebih detail. (y)

      Padam
  18. Online banking sya password kna buat baru dah try tapi tak lepas...guna pc pn tak lepas

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin ini boleh bantu anda:

      Login guna Browser Chrome, Opera / firefox.

      Buat password seperti Contoh dibawah ini:

      Nama-2016
      NAMa-1234

      - - - - -- - - - - - - - - -
      - Mesti ada huruf besar didepan.
      - Ada simbol
      - Bernombor
      - tidak kurang dari 8 perkataan.

      Padam
  19. Ic bwh 18 tahun xleh daftar online ehh

    BalasPadam
  20. Hi nak tanya. Saya dah update no telefon di kaunter tapi bila saya nak daftar online banking, no telefon masih belum update. Saya kena buat apa ya? Kena update di atm pula ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya sudah update Artikel untuk Cara Daftar Akaun myBSN dengan lebih detail dan simple disini hari ini. Boleh semak balik. THX

      Padam
  21. CONTENT *Update 30/8/2019

    Selamat hari kemerdekaan semua saya ucapkan !

    BalasPadam
  22. Minta contoh password mybsn

    BalasPadam
  23. nak tanya..yg no.8 tu apa CW2 tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nombor 3 digit di belakang card BSN masing-masing.

      Padam
  24. Sy nak tanya hari itu sy dh tukar no hp d bank..siap ja dri bank ters sy guna hp utk dftr banking tpi x blh ada cara lain ke utk dftr

    BalasPadam
  25. nak tanya CVV2 tu dpt dri mana saya buat xblh lah

    BalasPadam