Ahad, 13 Mei 2018

Cara Mendaftar Dan Pasang Akaun Google Webmaster Di Blog

Cara Mendaftar Dan Pasang Akaun Google Webmaster Di Blog

Adakah anda sedang tercari-cari bagaimana nak membuat website kita terpapar di mesin pencarian google? nhaa, langkah pertama yang anda perlu buat supaya website anda terpapar di google pencarian adalah mendaftar terlebih dahulu akaun website anda di google webmaster.


Apa itu google webmaster?

Secara ringkas la, google webmaster adalah pusat untuk kita memperkenal kan blog kita ke mesin pencarian google. Ia boleh dikaitkan seperti kita pergi interview, tanpa sesi suai kenal ini syarikat tidak akan mengenali kita.nOleh itu, disini admin akan kongsikan kepada anda tentang bagaimana cara mendaftar akaun google webmaster ini.

Untuk langkah pertama, sila masuk ke pautan ini https://www.google.com/webmasters

Selepas itu, klik sign in → daftarkan google akaun website anda → siap.

Seterusnya, klik Add A Property dan masukkan alamat website anda. Contohnya https://daftarturiol.blogspot.com.Selepas itu, pergi ke tab alternate methods → pilih HTML tag → copy meta tag yang diberi.


Pergi ke blogger → Theme → klik halaman koding dan hold Ctrl+F → cari code <head> → paste code dibawah <head> → Klik Save Theme.


Seterusnya, masuk ke google webmaster dan klik Verify. Jika anda mendapat pemberitahuan seperti ini " Congratulations, you have successfully verified your ownership of https://CONTOHBLOG.com/" maka blog anda telah pun berjaya didaftarkan ke google webmaster.

Rasanya setakat disini sahaja yang boleh admin kongsikan kepada anda mengenai Cara Mendaftar Dan Pasang Akaun Google Webmaster Di Blog. Jika anda mempunyai sebarang persoalan atau anyware, boleh ajukan pesanan anda dalam ruangan komen yang telah disediakan.