Ahad, 23 September 2018

Tutorial Cara Mendaftar Blog Kita Ke DMCA Protected

Tutorial Cara Mendaftar Blog Kita Ke DMCA Protected

Daftar turiol sumber tujukan mengenai Tutorial bagaimana macam mana langkah Cara Mendaftar daftar buat Blog Kita blogger blogspot Ke bikin cipta akaun akun account pasang DMCA Protected sebuah plugin untuk menghalang menjaga mengetasi daripada anti copy paste melindungi hak cipta oleh orang yang tidak bertanggungjawab pencuri.


Assalamualaikum, selamat pagi petang malam dan salam sejahtera buat semua pembaca-pembaca yang saya kasihi sekalian disini Daftar Turiol πŸ˜‰πŸ˜Š. Hari ini, admin nak kongsikan kepada anda mengenaitajuk artikal kita pada hari ini iaitu "Bagaimana Cara kita Mendaftar Ke DMCA Protected" dalam kategori akaun plugin secara lengkap di sini https://daftarturiol.blogspot.com. Admin sengaja membuat artikal ini kerana ini sangat penting untuk rujukan pada masa akan datang kepada para penerbit laman web kerana benda ini berkaitan dengan perlindungan hak cipta kita sebagai seorang penerbit artikal, sama seperti admin sekarang ini. Paii kita kawan!!

Apa itu DMCA?

Sebagai pengenalan ringkas, benda ne adalah sebuah plugin untuk kita (sebagai seorang penerbit laman web) menjaga hak cipta hasil kerja sendiri. Contohnya ialah artikal, gambar, video dan file-file yang berkaitan la.

Dalam erti kata lain, menjaga daripada menyalin hak cipta orang lain. Ramai penerbit blog yang buat perkara macam ne sehingga ada yang mengaduh, memberi amaran dan sebagainya. Itu cara lama dan cara itu ketinggalan zaman. Gunakan teknolgi sekarang ini iaitu mendaftar blog artikal kita ke DMCA Protected bagi mengelakkan daripada perkara COPY PASTE ini berlaku.

Jika anda terlibat perkara yang sedemikian, jangan bagi peluang!!! report sahaja kepada DMCA protected bagi pengguna percuma. Jika anda seorang pengguna DMCA Protected yang berbayar (premium) , tak perlu risau kerana DMCA Protected ini bertindak secara automatik jika artikal anda dikesan disalin dan diterbitkan oleh orang lain.

Apakah Kesan DMCA Protected.

Kesanya kepada orang yang tidak bertanggungjawab ini akan diberi amaran dalam masa yanag singat ataupun tidak menentu yang mana dalam amaran tersebut "menyuruh untuk memadam, memberi sumber hak cipta ataupun mengubahsuai daripada artikal asal". Jika dipandang rendah dan tidak membuat perubahan dalam waktu yang telah diberikan, ucapkan "Good Bye" laman web anda akan disekat #BANED!!! Jika laman web anda disekat, tidak ada lagi yang anda boleh buat. Berfikir panjang sambil merenung perbuatan yang salah la. Wakwakwak kesian.

Bagaimana cara Pasang DMCA Protected?

Okye, cara pasang plugin ini adalah anda perlu buat akaun terlebih dahulu. Caranya adalah seperti dalam tutorial artikal kita pada hari ini, selamat mencuba dan salam maju jaya:

Langkah pertama, pergi ke laman web rasmi DMCA Protected dengan cara mengklik butang DMCA Protected dibawah sini:


Selepas itu, paparan akan terpapar seperti dalam gambar rajah dibawah sini. Pertama, masukkan nama anda dan email yang akan anda gunakan untuk akaun DMCA ini, klik butang Sign Up di sebelah kanan depan anda jika siap.


Seterusnya, semak email anda. Dalam email tersebut akan adanya username dan kata laluan untuk akaun anda. Simpan maklumat ini dan masuk semula ke pautan yang telah diberikan. Lihat seperti dalam gambar rajah dibawah.


Setelah anda klik pautan seperti dalam gambar rajah di atas. Ia akan muncul seperti dalam gambar rajah dibawah sini πŸ‘‡. Masukkan username dan kata laluan anda berdasarkan email yang telah diberikan tadi.


Sesudah itu, anda hanya perlu pilih style badge yang akan anda gunakan dan klik butang "Add to Blogger".


Siap!!! begitulah cara daftar dan pasang DMCA Protected ini ke blog kita. Jika anda scroll dibawah blog daftar turiol ini, anda akan lihat Badge DMCA Protected ini. Maksudnya di sini ialah admin sendiri pun sebagai pengguna plugin ini, jadi jika anda cuba-cuba nak copy paste artikel di Daftar Turiol ini. Berfikir dahulu sebelum bertindak😎😎.

Rasanya, setakat di sini sahaja yang boleh admin kongsikan mengenai tajuk artikal kita pada hari ini, semoga apa yang di kongsikan di sini Daftar Turiol dapat membantu anda diluar sana dan "keep moving" sebagai seorang penerbit blogger. Sekian dan terima kasih