Jumaat, 21 Jun 2019

Cara Menambah View Blog Kita Dengan Berkesan

Cara Menambah View Blog Kita Dengan Berkesan

View adalah merupakan salah satu matlamat utama bagi seorang Blogging. Tanpa visitor ini, content kita tidak akan bermakna kerana maklumat yang ingin kita sampaikan kepada mereka (traffik) tidak tersampai.

Cara Menambah View Blog Kita Dengan Berkesan

Pelbagai cara untuk menambahkan view di blog kita secara sahi (bukan robot tetapi orang yang betul-betul membaca). Namun, kita sahaja yang tidak menggunakan strategik ini dengan betul. Oleh itu, saya akan cuba kongsikan strategik "cara menambahkan view blog" disini berdasarkan pengalaman dan penggunaan saya sebagai seorang blogging.

Cara Menambahkan View Blog Dengan Betul:

Submit Ke Webmaster:

Selepas sahaja anda publish article di blog anda. Sila salin url artikel tersebut dan paste ke webmaster yang berkaitan seperti Google webmaster, Bing webmaster, Yandex webmaster dan sebagainya agar artikel kita dapat dilihat di carian Google, bing dan selebihnya.

Untuk cara submit url blog kita ke google webmaster, anda boleh semak dihalaman ini https://wahyublahe.id/submit-url/.


Kongsikan Ke Media Sosial:

Mungkin selama ini anda hanya gunakan media sosial sebagai tempat berborak, melihat isu semasa, membaca berita terkini dan sebagainya. Tapi kenapa tidak gunakan media sosial seperti Fb, Twitter atau whatsapp sebagai tempat untuk kita mendapatkan view?


Media sosial lah yang paling berkesan untuk mendapatkan view di blog kita secara rutin kerana lebih dikenali oleh sahabat-sahabat anda di media sosial.


Backlink URL ke Laman sesawang:

Buat lah backlink di blog orang lain ataupun yang paling berkesan adalah membuat backlink di channel youtube orang lain. Caranya ialah, komen di blog atau channel orang lain dengan cara meletakkan url blog anda. Contohnya seperti dalam gambar rajah dibawah ini:


Melalui cara ini, visitor dari channel atau blog orang lain tersebut akan melihat blog kita secara sengaja dengan alasan membaca maklumat dengan lebih lagi. Disamping itu juga, menurut pakar SEO pembuatan backlink dapat meningkat kan SEO blog kerana google lebih memilih content yang disiar luas.


Melakukan Ping Blog:

Melakukan Ping blog adalah cara lama dan sampai sekarang, ia masih berfungsi dengan baik. Fahaman Ping blog bermaksud share artikel ke seribu blog yang berkaitan dengan bantuan robot hanya 1 klik sahaja.

Walaupun ping blog ini tidak dibaca oleh visitor, tetapi ia dapat disiarkan ke blog-blog yang berkaitan dan ini akan meningkat kan SEO blog sama seperti yang telah saya jelaskan di perenggan sebelumnya.

Sebagai penambahan, mungkin anda tertanya-tanya untuk apa perlunya SEO di blog kita? persoalan tersebut telah pun dijelaskan di halaman ini https://semseomanagement.com/apa-itu-seo/.

Semoga perkongsian ini dapat membantu anda disana dan jika anda mempunyai sebarang persoalan, pertanyaan dan sebagainya. Sila tinggalkan ulasan anda pada ruangan komen dibawah ini. Sekian dan terima kasih!