Jumaat, 25 Januari 2019

Cara Pasang Kod head Blogger

Daftar Turiol blogging HTML - tutorial bagaimana cara nak pasang kod head di blog, belajar menambahkan kode sebelum head atau meletakkan code css html javascript selepas code di blogger.


Bagaimana Cara Paste, Pasang, letak, alihkan kode sebelum Code </head>. Mudah sahaja, ramai yang menggunkaan perkataan ini khususnya di negara jiran Malaysia meletakkan code diatas sebelum kod </head>. Untuk itu, bagi mereka yang beru belajar dengan Blogger ini, memang sangat susah sama seperti Admin dulu. Oleh itu, ikuti langkah mudah dibawah ini untuk cara pasang kode sebelum </head>.

Cara Pasang Kod head Blogger:

Pergi ke Blogger.com ➞ Login akaun anda.


Pergi ke Theme ➞ Edit HTML ➞ klik [CTRL+F]  cari code ini </head>. Paste code anda diatas sebelum code head, maka hasilnya nanti akan menjadi seperti dalam gambar dibawah ini.


Mudah kan? haaa, begitulah cara paste atas code sebelum head. Jika anda mempunyi sebarang penambahan dan sebagainya. Jangan malu tanggalkan ulasan anda pada ruangan dibawah sini. Sekian

Tutorial Menyisipkan CSS ke dalam Kod HTML

Bagaimana cara Menyisipkan CSS ke dalam Kod HTML, tutorial menambahkan kode CSS di html untuk blogger ataupun wordpress dnegan mudah terbaru. Belajar cara guna dan memasang code CSS.

Ke Dalam HTML

Mungkin anda tertanya-tanya macam mana cara sisipkan kode CSS ini ke HTML tanpa melalui kode b:skin. Maksudnya di sini ialah meletakkan kod CSS dengan kod HTML ditempat yang sama tanpa harus membuat CSS ke bahagian kod b:skin. Bagi mereka yang menggunakan server Blogger, Pasti tahu akan benda yang admin maksudkan di sini, bagi pengguna Wordpress, admin kurang berpengetahuan mengenai perkara yang sedemikian.

Lihat tutorial dibawah ini untuk cara tambah atau selit kan kod CSS ini ke HTML dalam satu tempat yang sama.

Salin dan letak kan kod ini di dalam kod HTML:
<div id="berita" style="###Kod Unit DISINI###; ###Kod Unit DISINI###;">
</div> 

Tambahkan unit CSS anda dalam ruangan yang di tanda merah. Hasilnya nanti akan jadi macam kod dibawah ini:
<div id="berita" style="border:1px solid #000; padding:5p;">

Ini contoh dibawah yang telah admin selit kan kod CSS ke dalam HTML.

Sebelum:
<b:widget id='HTML6' locked='false' title='' type='HTML'>

Selepas:
<b:widget id='HTML6' style="padding:25px;" locked='false' title='' type='HTML'>

Begitulah cara tambah atau sisipkan code CSS ini ke dalam kod HTML ditempat yang sama tanpa berurusan dengan b:skin. Jika anda mempunyai sebarang penambahan, persoalan dan sebagainya. Jangan malu jangan segan untuk tanggal kan ulasan anda pada ruangan komen yang telah admin sediakan dibawah sini. Sekian

Rabu, 23 Januari 2019

Tutorial Cara Buat Blockquote Arlina Design Terbaru 2019

Hai, salam sejahtera semua buat pembaca-pembaca ku sekalian. Hari ini, saya sangat berbesar hati untuk kongsikan kepada anda mengenai "Bagaimana Cara Buat Blockquote" seperti dari blog nota catatan Arlina Design terbaru 2019. Jika anda perasan, blockquote yang digunakan oleh Arlina Desing adalah seperti dalam gambar dibawah ini.


Jika anda tertarik dengan widgets ini, sila kan mencuba dengan cara mengikuti langkah-langkah dibawah sini.

Memasang Blockquote (Nota Catatan) ala Arlina Design Terbaru:

1. Masuk Blogger.com dan Login

2. Pergi ke menu Tema  klik Edit HTML.

3. Salin kode dibawah ini dan letak kan di atas sebelum </b:skin>.

/* CSS Blockquote by Daftar Turiol */
.post-body blockquote{position:relative;width:100%;padding:1.2em 1.5em;margin:0 auto;color:#fff;background:#2ecc71;overflow:hidden}
.post-body blockquote.orange{background:#f39c12}
.post-body blockquote.crusta{background:#F2784B}
.post-body blockquote.river{background:#3498db}
.post-body blockquote:before{content:"";position:absolute;top:0;right:0;border-width:0 16px 16px 0;border-style:solid;border-color:#fff #fff #27ae60 #27ae60;background:#27ae60;box-shadow:0 1px 1px rgba(0,0,0,0.3),-1px 1px 1px rgba(0,0,0,0.2);display:block;width:0}
.post-body blockquote.orange:before{border-color:#fff #fff #e67e22 #e67e22;background:#e67e22}
.post-body blockquote.crusta:before{border-color:#fff #fff #de6e45 #de6e45;background:#de6e45}
.post-body blockquote.river:before{border-color:#fff #fff #2980b9 #2980b9;background:#2980b9}

4. Save tema, untuk cara guna pula, anda hanya perlu gunakan Quote yang terdapat pada tools blogger.


Rasanya, setakat di sini sahaja yang boleh saya kongsikan kepada anda mengenai artikel untuk kali ini. Jika anda mempunyai sebarang penambahan, pertanyaan dan sebagainya. Jangan malu jangan segan untuk tanggal kan ulasan anda pada ruangan komen dibawah sini. Terima kasih

Sabtu, 5 Januari 2019

Cara Buat Link Auto Subscribe Youtube

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca-pembaca yang admin kasihi sekalian. Hari ini, saya akan kongsikan kepada anda mengenai bagaimana cara kita buat link Youtube auto Subscribe Page tidak kira untuk Blogger ka, wordpress, media sosial dan sebagainya. Sebenarnya tidaklah auto subscribe sangat tetapi halaman akan muncul hanya untuk button subscribe sahaja sama ada mereka yang melihatnya nanti akan tekan butang subscribe ataupun tidak.

subscribe

Dengan adanya strategik ini, kemungkinan besar dapat membantu untuk meningkat kan channel youtube kita ke arah yang lebih baik kerana memudahkan trafik untuk mencari channel youtube kita tanpa bersusah-payah untuk mencari di mesin pencarian google keyword. Lihat tutorial dibawah ini sini untuk cara membuat link Youtube auto Subscribe Page di sini Daftar Turiol dalam ketagori Internet.

Pertama, sila copy link dibawah ini dan tukarkan di bahagian UCOJvvdV5SPUCAsiqwE6 kepada User id youtube channel anda.
 https://www.youtube.com/channel/UCOJvvdV5SPUCAsiqwE6gueg?sub_confirmation=1 

Bagaimana cara mendapatkan User Id Youtube Channel kita?

Mudah sahaja, caranya ialah sila lawati youtube channel anda dan salin url seperti dalam gambar rajah dibawah sini. Hasilnya nanti akan jadi seperti dalam halaman button Demo dibawah sini, sila klik butang tersebut untuk melihat demo.



Begitulah cara untuk bagaimana kita buat link Youtube auto Subscribe Page dengan hanya mengubah User id kita sahaja. Jika anda mempunyai sebarang penambahan, persoalan, pertanyaan, penghargaan dan sebagainya. Jangan malu dan jangan segan untuk tanggal kan ulasan anda pada ruangan komen yang telah saya sediakan dibawah sini. Semoga artikel ini dapat membantu di sana. Sekian dan terima kasih.

Sabtu, 29 Disember 2018

Cara Buat Button Link Chat Html Whatsapp

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca-pembaca yang Admin kasihi sekalian. Pada kali ini, saya sangat berbesar hati untuk kongsikan kepada anda mengenai tajuk artikel kita pada hari ini iaitu Tutorial Bagaimana Cara Buat Butang Chat Html Ke Whatsapp dalam kategori Tips Blogger, Internet secara bertulis di sini Daftar Turiol.

Chat button

Tutorial ini khasnya kepada mereka yang memiliki laman web tidak kira menggunakan Blogger ataupun wordpress kerana html ini sama sahaja fungsinya iaitu halaman yang akan menuju ke chat nombor whatsapp kita bersamaan dengan pesanan ringkas daripada catatan yang telah kita atur kan ke Html itu.

Html ini sangat membantu kepada mereka yang membuat perniagaan secara contact personal iaitu melalui pesanan ringkas daripada whatsapp kerana kita akan tahu apa pelanggan minta daripada butang html yang telah kita atur kan selepas ini.

Begini cara membuat button atau link secara direct ke whatsapp kita. Sila salin Html ini dan tukarkan kepada nombor anda pada ruangan ##Nombor Anda##, manakala bahagian ##Pesanan## pula adalah text yang akan terhantar ke whatsapp anda.

https://api.whatsapp.com/send?phone=##Nombor Anda##&text=##Pesanan##

Jika anda ingin membuat pesanan secara panjang, contohnya SAYA INGIN MEMBELI DOMAIN. Tambahkan kod %20 pada setiap jarak perkataan, hasilnya nanti akan menjadi seperti ini SAYA%20INGIN%20MEMBELI%20DOMAIN. Bila sudah selesai, maka begini lah jadinya kod yang lengkap seperti dalam contoh kod dibawah sini.

https://api.whatsapp.com/send?phone=0105443234&text=SAYA%20INGIN%20MEMBELI%20DOMAIN

Begitulah cara senang nak membuat button link untuk chat ke whatsapp. Jadi secara keseluruhan nya, apabila mereka klik url ini maka pesanan akan secara automatik ditulis dalam ruangan chat whatsapp dan terus menghubungi nombor yang telah kita atur kan ke url.

Rasanya setakat di sini sahaja yang boleh admin kongsikan kepada anda mengenai tajuk artikel kita pada kali ini. Semoga apa yang di kongsikan dapat membantu anda di sana dan jika anda mempunyai sebarang persoalan, pertanyaan dan sebagainya. Jangan malu jangan segan untuk tanggal kan pesanan anda pada ruangan ulasan yang telah admin sediakan dibawah sini. Sekian dan terima kasih.

Jumaat, 28 Disember 2018

Tutorial Cara Ganti Ulasan Blogger Versi Terbaru

Hai, assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca-pembaca yang admin kasihi sekalian. Hari ini admin sangat berbesar hati untuk kongsikan kepada anda mengenai tajuk artikel kita pada kali ini iaitu bagaimana cara menukarkan tampilan blogger ulasan kepada versi yang baru 2018 dalam kategori tips internet Html.

https://www.godiondzgn.com/2019/05/cara-tukar-tema-komen-blogger-terbaru.html

Jika anda perasaan, cuba anda semak tema Blogger sekarang yang sedia ada seperti tema cotempo templates. Anda akan lihat seperti dalam gambar rajah di atas ini. Oleh itu, di sini admin akan kongsikan kepada anda yang ingin membuat perubahan besar terhadap Style yang baru ini kerana kebanyakan custom templates yang sekarang ini purata 80% menggunakan tampilan ulasan yang masih classic atau dalam bahasa kasarnya adalah masih tema yang lama.

Namun kebanyakan ada diantara mereka yang tukar template ulasan yang lama ini sehingga mereka tukarkan kepada plugin Disqus iaitu sebuah plugin terbaik untuk berkomentar tapi agak berat sedikit lah. Saya pun tak Pasti sama ada anda berminat lagi menggunakan blogger comment ini atau pun tidak kerana widgets ini percuma, lebih ringan daripada yang sebelumnya, seo friendly dan juga mudah untuk digunakan serta sedap mata memandang. Bagi yang berminat sekarang ini, anda boleh ikuti tutorial bertulis dibawah sini.
Jika anda pengguna templates Arlina Design atau IdnTemplates, anda tidak mempunyai masalah untuk menggunakan widgets ini
Pertama, sila salin kod dibawah ini dan letak kan di bawah kode selepas <b:skin>.
<!-- Variable definitions -->
<Group description="Komentar Baru Blogger (Contempo, Soho, Emporio, Notable)">
 <Variable name="body.background" description="Body Background" type="background" color="#dddfe2" default="#dddfe2 none repeat scroll top left" value="#dddfe2 none repeat scroll top left"/>
 <Variable name="body.font" description="Font" type="font" default="normal 400 14px Roboto, Arial, sans-serif" value="normal 400 14px Arial,sans-serif"/>
 <Variable name="body.text.color" description="Text Color" type="color" default="#1d2129" value="#1d2129"/>
 <Variable name="body.text.font" description="1"
  type="font"
  default="$(body.font)" value="normal 400 14px Roboto,Arial,sans-serif"/>
 <Variable name="posts.background.color" description="2"
  type="color"
  default="#fff" value="#ffffff"/>
 <Variable name="body.link.color" description="3"
  type="color"
  default="#008c5f" value="#008c5f"/>
 <Variable name="body.link.visited.color" description="4"
  type="color"
  default="#008c5f" value="#008c5f"/>
 <Variable name="body.link.hover.color" description="5"
  type="color"
  default="#1d2129" value="#1d2129"/>
 <Variable name="blog.title.font" description="6"
  type="font"
  default="$(body.text.font)" value="normal 400 14px Roboto, Arial, sans-serif"/>
 <Variable name="blog.title.color" description="7"
  type="color"
  default="#fff" value="#ffffff"/>
 <Variable name="header.icons.color" description="8"
  type="color"
  default="#fff" value="#ffffff"/>
 <Variable name="tabs.font" description="9"
  type="font"
  default="$(body.text.font)" value="normal 400 14px Arial,sans-serif"/>
 <Variable name="tabs.color" description="10"
  type="color"
  default="#ccc" value="#cccccc"/>
 <Variable name="tabs.selected.color" description="11"
  type="color"
  default="#fff" value="#ffffff"/>
 <Variable name="tabs.overflow.background.color" description="12"
  type="color"
  default="#fff" value="#ffffff"/>
 <Variable name="tabs.overflow.color" description="13"
  type="color"
  default="$(body.text.color)" value="#1d2129"/>
 <Variable name="tabs.overflow.selected.color" description="14"
  type="color"
  default="$(body.text.color)" value="#1d2129"/>
 <Variable name="posts.title.color" description="15"
  type="color"
  default="$(body.text.color)" value="#1d2129"/>
 <Variable name="posts.title.font" description="16"
  type="font"
  default="$(body.text.font)" value="normal 400 14px Arial,sans-serif"/>
 <Variable name="posts.text.font" description="17"
  type="font"
  default="$(body.text.font)" value="normal 400 14px Arial,sans-serif"/>
 <Variable name="posts.text.color" description="18"
  type="color"
  default="$(body.text.color)" value="#1d2129"/>
 <Variable name="posts.icons.color" description="19"
  type="color"
  default="$(body.text.color)" value="#6c6f74"/>
 <Variable name="labels.background.color" description="20"
  type="color"
  default="#008c5f" value="#008c5f"/>
</Group>

Selepas itu, sila cari kod ini data:post.commentFormIframeSrc dan tukarkan semuanya kepada kod dibawah ini.
data:post.commentFormIframeSrc appendParams {skin: "contempo"}

Jika anda mempunyai sebarang ralat yang berlaku, jangan malu jangan segan untuk tanggal kan ulasan anda dibawah sini kerana tidak semua template yang support dengan widgets ini. Untuk templates daripada Arlina Design & IdnTemplate memang tidak mempunyai masalah langsung dengan pemasangan widgets ulasang blogger versi terbaru ini.

Rasanya setakat di sini sahaja yang boleh saya kongsikan kepada anda mengenai Tutorial Cara Ganti Ulasan Blogger Versi Terbaru. Sekian dan terima kasih.